Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις για ελεύθερα ψηφιακά βιβλία


Πάντα με την αγορά των βιβλίων είχα ένα πρόβλημα. Είτε γιατί δεν ήξερα τι να διαλέξω, καθώς δεν παρακολουθώ πάντα τις κριτικές τους, είτε γιατί είναι τόση μεγάλη η ποικιλία και τα θέματα τους δυσκολεύοντας με στην επιλογή. Συνήθως αγόραζα στοχευμένα, όταν είχα κάποια πληροφορία για συγκεκριμένα βιβλία. Άλλες πάλι φορές αγόραζα σύμφωνα με το θέμα, που εκείνη την εποχή με προβλημάτιζε και μου έδινε κίνητρο για περισσότερο ψάξιμο και έρευνα. Αυτό συνήθως μου συμβαίνει με τις ιστορικές, επιστημονικές ή και φιλοσοφικές εσωτερικές μου αναζητήσεις.













Δεν ήταν λίγες οι φορές, που κάποια από αυτά τα είχα αφήσει στην μέση και ποτέ δεν μου γεννήθηκε η περιέργεια ή το κίνητρο να τα συνεχίσω ή να μάθω το τέλος τους. Έτσι η μικρή μου βιβλιοθήκη, που σε λίγο καιρό θα την μοιραστώ με την μεγάλη μου κόρη καθότι από φέτος ανήκει και αυτή όπως χιλιάδες παιδιά στην πρώτη βαθμίδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είναι στο όριό της.

Τα βιβλία μου θα στοιβαχτούν για άλλη μία φορά (η πρώτη φορά ήταν με τα φοιτητικά μου βιβλία) σε κούτες ή ράφια με περιορισμένη πρόσβαση!


Έτσι, για όλους τους παραπάνω λόγους αποφάσισα κάποια στιγμή να ξεχάσω την μυρωδιά και την αίσθηση του τυπωμένου χαρτιού και να οδηγηθώ σε πιο οικολογικές λύσεις. Αυτή η λύση ήταν τα ψηφιακά ή ηλεκτρονικά βιβλία ή αλλιώς ebooks.

Αλλά επειδή με κουράζει να διαβάζω από τον υπολογιστή ή την ταμπλέτα και γενικά ότι έχει φως, είναι μεγάλο και βαρύ στο κράτημα, αποφάσισα να αγοράσω ένα ebook reader ή αλλιώς έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη (δείτε στην ενότητα Gadgets του ιστολογίου μου εδώ)

Προσέξτε, ο ηλεκτρονικός αναγνώστης δεν έχει καμία σχέση με ipad ή οποιαδήποτε ταμπλέτα. Είναι αρκετά πιο φθηνό (80-200 ευρώ), δεν κουράζει τα μάτια και μπορείς να διαβάζεις για μέρες χωρίς να χρειάζεται φόρτιση. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες εκμεταλλεύονται την τεχνολογία της λεγόμενης ηλεκτρονικής μελάνης e-ink. Η "υφή" τους προσομοιάζει το βιβλίο με την έννοια ότι δεν κουράζουν τα μάτια (δεν εκπέμπεται φως, δεν φωτίζονται), είναι ασπρόμαυροι (πρέπει να έχουν βγει και κάποιες έγχρωμες εκδόσεις), η μπαταρία τους καταναλώνεται μόνο όταν γυρίζεις σελίδα και είναι ελαφριά στο κράτημα (ελαφρύτερα από μία ταμπλέτα ή και από ένα βιβλίο πολλές φορές). Μία έρευνα στο διαδίκτυο θα σας δώσει πολλές επιλογές σε τιμές και χαρακτηριστικά (http://www.skroutz.gr/c/992/ebook-readers.html)

Θα κάνω λοιπόν προτάσεις για ωραία δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν, όπως αυτά που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

"Νέρων - Εγώ, ένας θεός": Ιστορικό μυθιστόρημα πολύ ωραία δοσμένο βασισμένο και σε αληθινά στοιχεία για την ζωή του Νέρωνα. Με επηρέασε τόσο, που άρχισα να ψάχνω και την αληθινή ιστορία για να διασταυρώσω τα στοιχεία του συγγραφέα με αυτά των ιστορικών. Πράγματι δεν είναι ακριβώς όπως την έχουμε μάθει στα σχολικά βιβλία. Στον τρόπο ζωής και στον τρόπο διακυβέρνησης από τον Νέρωνα, αξίζει να δώσουμε περισσότερη προσοχή και σημασία.


Μετά τον Νέρωνα, ένα δεύτερο δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο από τον ίδιο εκδοτικό οίκο είναι "Οι Εννέα Καίσαρες". Αφού "ποτίστηκα" ιστορικά με το προηγούμενο βιβλίο, πήγα στο επόμενο χωρίς να το θέλω. Είναι μία ευχάριστη σχολική ιστορία με αστυνομική πλοκή, γρίφους και αινίγματα.

Το 3ο βιβλίο θα το χαρακτήριζα ως μυθιστορηματική βιογραφία. "Το Έρως, Θέρος, Πόλεμος" είναι η ιστορική πορεία των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Τα βιώματά τους, είναι για μας τους νεότερους ωραίες νοσταλγικές ιστορίες, αλλά για αυτούς ήταν η σκληρή πραγματικ
ότητα. Παράλληλα διαπιστώνεις, πόσοι πιθανοί δρόμοι ζωής υπάρχουν για να επιλέξει ο πρόγονός σου την συγκεκριμένη διαδρομή και να υπάρξεις σήμερα εσύ εύρωστος και υγιείς. Είναι οι γενιές που τα έδωσαν όλα για τις επόμενες. Άραγε, μήπως είναι η σειρά μας;


Το 4ο βιβλίο με τον τίτλο "Οδός Θησέως" είναι συγκλονιστικό στην πλοκή και με αναπάντεχο τέλος . Εκπληκτικό στην σύλληψη σενάριο που θα το ζήλευε και ο Κάρπεντερ. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να καθηλώσουν τον αναγνώστη και μία πολύ καλή δικαιολογία για να ξενυχτήσει κάποιος διαβάζοντας ένα βιβλίο μέχρι να δει το τέλος της ιστορίας. Δεν αναφέρω τίποτα άλλο. Άλλα λόγια είναι περιττά.

Σαν μπόνους στις προτάσεις των βιβλίων, θα σας προτείνω και το δωρεάν σε pdf βιβλίο "Δείγμα Γραφής", το οποίο είναι μία προσπάθεια 15 συγγραφέων. Περιέχει 15 διηγήματα. Ένα διήγημα ανά συγγραφέα. Δεν το έχω διαβάσει ακόμη, αλλά επειδή είναι 15 οι συγγραφείς, με τον νόμο των πιθανοτήτων όλο και κάποιο θα μας αγγίξει την ψυχή και το μυαλό.

Τέλος μερικά ελληνικά sites με πολλούς τίτλους για ηλεκτρονικά βιβλία. Τώρα τελευταία έχουν προστεθεί πολλοί ελληνικοί τίτλοι και το ebook μου έχει βρει τον δρόμο του:
Σε πολλά από αυτά θα βρείτε ελεύθερα παλιά ή νέα βιβλία που αξίζουν την προσοχή σας. Από παλιά αναγνωστικά, αρχαιοελληνικά κείμενα, επιστήμη, ιστορία, λογοτεχνία κλπ.

Καλή σας Ανάγνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου